2011. november 1., kedd

Konkwista 88 With Buldok DVD

Velky Drevic 1994. 11. 26.



A ’94-es csehországi szláv karneválon a cseh-lengyel barátság jegyében a Buldok látta vendégül a Konkwista 88-t. A menü kinézete megegyezik a már taglalt Nordic Thunder videóéval. Az mondjuk fura, hogy nincs háttérzene. Kapásból jó néhány dalt tudnék felsorolni mindkét csapattól, ami szerintem megfelelt volna. Na jó, elég a szőrszálhasogatásból. Ez a magamfajta zabhegyezőnek amúgy sem kenyere.
A Bohemia Hammerskins szervezésében létrejött rendezvény a szokásoknak megfelelően a hazai Buldok szereplésével kezdődik. Őket sokan minden idők legjobb cseh zenekarának tartják. (A szervezőket meg én tartom az eddigi legjobb cseh skinhead szervezetnek. Sajnos a banda és a szervezet sem aktív már. A zenekar ’99 környékén feloszlott, a hammer-eket meg a többi kelet-európai divízióval együtt az amcsik kivágták a nation-ból. Utóbbi csak tény. Nem bírálat.). Ez valószínűleg igaz is. Sajnos azonban ez a típusú zene, élőben nem a legjobb. Nem lehet rá igazán pogózni, táncolni, és ez jelen esetben rányomja a bélyegét a hangulatra. Péló Barna szavaival élve; nem jön át. A fiúk játszanak, a közönség meg figyelmesen nézi őket. Egyik legjobb nótájukat (RIP) Ian Stuart-nak ajánlják, és a lehetőségekhez mérten egy jó hangulatú bulit csinálnak. Felhívnám a figyelmet az 50. perc környékén elhangzó „Free My Land” című Skrewdriver dalra, amit egy össznépi éneklés keretében ad elő; Jim (Squadron), Adam (Konkwista 88) és a két Buldok énekes. Ez tényleg nem mindennapi látvány.
58. perc. Színre lép a lengyel formáció. Ők is inkább a középtempós, gitárszólókkal tarkított szerzeményeiket nyomják. Mozgás így igazán most sincs, igaz, pár elvetemült néha elunja a passzív szemlélő szerepét, de az ugrálás nem tart sokáig. Az sem segít, hogy a lengyel nótákat erőltetik, mivel így még az együtténeklésre sincs sok esély. Ezt csak azért mondom, mert nem vagyok ugyan egy nyelvtudós (bár a magyart anyanyelvi szinten beszélem), de azt tudom, hogy a szláv nyelvek között is igen nagyok az eltérések (persze nem akkorák, mint a finn meg a magyar között). Szláv RAC csemege nem csak szlávoknak.

118 perc. Interaktív menü. Élvezhető VHS minőség.

1 megjegyzés: