2010. november 3., szerda

Kriegsberichter DVD

Look, Learn & Let The Hatred Burn



A Kriegsberichter videó magazin a 90-es évek derekán indult el hódító útjára (természetesen először még VHS-en) és bizonyos körökben rögtön népszerűvé vált világszerte. Ezt egyrészt a profi tálalásnak és az azóta már fogalommá vált „kriegsbericheres” stílusnak köszönheti. Utóbbi alatt azt értem, hogy az egyes interjúkba a témáknak megfelelő felvételeket is bevágtak, így téve érdekesebbé azokat. Ez egyébként manapság már szinte alapkövetelmény, hacsak nem akar valaki egy a Parlamenti Naplóhoz hasonló unalmat készíteni. Mai napig töretlen népszerűségnek örvend, egyrészt szókimondó stílusa miatt, és talán annak a reklámnak is köszönhetően, amit egyes szervektől kapott. Ugyanis ahol tudták betiltották, ezáltal a tiltott gyümölcs kategóriába sorolva ezt az egyébként is méltán népszerű sorozatot. A készítő nem más, mint Jasa (Ainaskin Services), aki a finn mozgalom talán legismertebb alakja volt (már jó ideje Svédországban él), de a mai napig tartó C18-as felfogásának köszönhetően igen népszerűtlenné vált.

A fejlődés természetesen ide is elért, és a régi VHS sorozatot immár DVD-n élvezhetjük. A külalak profi. A borító színes, és a korongra nyomott kép is jól sikerült.

Bár a kiadó (NS 88 Videos) honlapján azt írják, hogy a menü interaktív, én ezzel vitatkoznék. Mindenesetre tetszetős, és amikor megjelent kiválónak számított.
A felvezető filmkockák után rögtön egy Mistreat riport következik (milyen meglepő egy finn videóstól), ami még a második lemezük megjelenése előtt készült. Ebbe ékelődve egy rövidfilmet is megnézhetünk a „Faith and Fury” album felvételéről. Ezután CD ajánlók jönnek (természetesen többségében C18-as zenekarok lemezeiből). Majd interjú a rövidéletű svéd Germania zenekarral. Ezt egy tetoválos rész váltja, aztán Stigger & Squadron svéd turnéjának rövid verziója (benne: Squadron, Stigger, Totenkopf, Svastika, Squadron és Stigger interjúk, Heroes In The Snow, Odium, Heysel, Nibelungen), ami annyira nem is rövid. A kimerítő doku után újságok a mozgalomból valamint hosszabb bemutató a dán DNSB mozgalomról (demonstrációkkal fűszerezve). Bő két óra után újra lemezajánlókkal találjuk szembe magunkat, majd Jens-nek köszönhetően a Kraftschlag zenekart ismerhetjük meg behatóbban. Ezt Jasa egyik első klipje zárja, ami a Skrewdriver „46 years” című dalára készült (Állítólag Ian-nak nagyon tetszett a videó, többek között talán ezért is rakta fel az alkotó több kiadványra is). Az utolsó riport a kilencvenes évek közepén igencsak népszerű svéd Midgards Söner-rel készült. A félig punk félig kopasz zenekar énekesének Nitton-nak szavai, miszerint a népünk iránti szeretet kell, hogy vezessen, nem pedig a mások elleni gyűlölet sajnos a mai napig süket fülekre talált. Tudtommal ez egyébként az utolsó interjú a bandával, mivel Nitton nem sokkal később kiszállt a „mozgalomból”.

2 óra 49 perc. Menü van. A minőség jó, de azért az látszik, hogy VHS-ről konvertálták DVD-re.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése