2012. április 1., vasárnap

Brigade M & Lion's Pride - Rock Voor Dietsland DVD

15 Oktober 2005, Nederland



Már a Les Vilains kritikában említettem, hogy a Belgiumot alkotó két népcsoport közül a flamandok a nyelv, vérségi kötelékek, stb. miatt erősen Hollandia felé húznak, míg a vallonok ugyanezen okoknál fogva Franciaország felé kacsintgatnak. Nem foglalnék állást, mivel már csak a távolság okán sincs bajom egyik nemzettel sem. Mindazonáltal nem jósolok nagy jövőt egy olyan országnak, ahol a lakosság egyik (ráadásul gazdagabbik) fele ennyire el akar szakadni (Elég csak Csehszlovákiára gondolnunk, ahol a fejlettebb csehek nem hogy akadályozták a szlovákok elszakadási kísérleteit, de örültek, amikor a végén sikerült megszabadulniuk tőlük.).
Ezt a kis bevezetőt azért éreztem szükségesnek, mert jelen DVD-nek már a címe is sejtet némi állásfoglalást a témával kapcsolatban, mivel egy flamand, és egy holland zenekar közös koncertjéről van szó „Rock a hazáért” címmel, a tulipánok országában.
A tokot nézegetve nem volt nehéz arra a megállapításra jutni, hogy a Mainstream mezőnyben is megállná a helyét. Rövid történeti leírás, a számok listája (ami igazán jól jött néha, annak ellenére, hogy minden dal elején kiírják a címét), többnyelvű menü (holland, angol, német), extrák (élet-, és lemezrajz, képek, videó klipek), és még ez a régiókódos behatárolás is fel van tüntetve.
Mintegy 350 aktivista vett részt ezen az eseményen, amit a Lion’s Pride kezd (Valójában az első banda a Standrecht volt, de ők valamiért nem vállalták a DVD-n való szereplést.). 3 kamerával rögzítették a koncertet DVD minőségben. Mind a hangzás, mind a kép szinte tökéletes.
A Lion’s Pride háromnegyed órás (14 szám) műsorának gerincét a „Stand And Defend” album anyaga képezi, de játszanak például Skrewdriver dalokat is (Antisocial, Hail The New Dawn). Utóbbiak is jók, de Gunther hangja jobban érvényesül a saját dalaikban. Ez a fellépés nekem jobban bejött, mint a már említett hanganyaguk, ami azért érdekes, mert szinte CD minőségben zenélnek (Csak a koncertfelvételek adta pluszra tudok gondolni, más magyarázatom nincs.)
Az est fénypontjaként aposztrofált Brigade M, szintén feldolgozásokkal (Landser, Fortress, No Remorse) egészítette ki a repertoárját (49 perc, 12 szám, de köztük egyveleg is van). Náluk inkább ezek a nóták nyerték el a tetszésemet. Sokkal egyszerűbb a muzsikájuk mint a LP-nak, és a közönséget ez jobban megmozgatta (általában engem is, de itt inkább a LP-ra voksolok).
Az egyetlen fekete pont a közönségnek jár. Állítólag 350-en voltak, ami azért nem rossz, mégis csak 10-20 ember jutott el a színpad közvetlen közelébe. A nyertesek egyértelműen azok, akik megvették a DVD-t, mert így egy nagyon színvonalas filmmel gazdagodtak.

95 perc (extrák nélkül). Teljesen profi kivitelezés, kitűnő minőség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése